Logotyp

Att smörja är silver. Att skugga är guld.

Visste du att antalet hudcancerfall stadigt ökar i Sverige? De senaste tio åren har malignt melanom ökat med nästan 40 procent, och andra typer av hudcancer har ökat med nästan 60 procent. Utvecklingen går åt fel håll, och forskningen talar sitt tydliga språk: ökningen av hudcancerfall i Sverige beror till stor del på hur vi beter oss i solen – eller snarare hur vi inte beter oss. På Apotek Hjärtat vill vi göra något åt det här. Därför har vi startat initiativet Skuggresor – en resebyrå som guidar dig till Sveriges osoligaste orter.

Solen och svenskarna

Sverige är ett soltörstande land, vilket kanske inte är så konstigt då solen här mest lyser med sin frånvaro under en stor del av året. Enligt en ny Sifo-undersökning skulle var fjärde svensk betala 5 000 kronor extra för att garanterat få soligt väder under semestern, och fler än var tredje uppger att de brände sig under förra sommaren. Bland yngre personer (18–29 år) ökar siffran till fler än varannan person. Undersökningen visar också att nära varannan person aldrig eller sällan håller sig borta från solen mitt på dagen när den är som starkast. Detta, i kombination med att antalet fall av malignt melanom ökar drastiskt i samtliga län i Sverige, ger en stark indikation på att vi behöver förändra vårt förhållningssätt till solen. Det är just därför vi har skapat Skuggresor.

 

Det handlar inte om att man ska vara rädd för solen – vi människor behöver solljus för att må bra – men vi måste börja respektera den. Idag vet vi till exempel att 9 av 10 fall av malignt melanom har en direkt koppling till solens strålning, och att förhållandet mellan hudcancer och solen kan likställas med det mellan rökning och lungcancer. Om vi bara förändrar våra solvanor något, kan vi alltså förhoppningsvis förhindra många hudcancerfall.

 

Samtidigt som det är många som vet att det är skadligt att bränna sig, är det inte lika många som vet att den samlade tiden man spenderar i solens UV-strålning under livet påverkar risken att utveckla hudcancer – även i de fall då man inte bränner sig. Därför är det viktigt att man redan i ung ålder lär sig att skapa goda solvanor.

 

– Genomsnittsåldern för diagnos av malignt melanom är omkring 60–70 år. Men en orsak till att man drabbas kan vara återkommande brännskador orsakade av solen som inträffar redan under barndomen, då barns hud är extra ömtålig. Därför är det viktigt att etablera sunda solvanor redan i tidiga åldrar, exempelvis med regelbunden insmörjning varannan timme, säger Karin Corbishley, sakkunnig på Cancerfonden.

 

Trots att mängden sol skiljer sig avsevärt mellan olika delar av landet, ökar antalet fall av hudcancer tydligt – och snabbt – i alla län. I vissa län har antalet fall av malignt melanom nära tredubblats under tidsperioden 2010–2020 jämfört med 1990–2000. Bland andra sticker län som Uppsala, Östergötland och Gävleborg ut.

Malignt melanom är den allvarligaste formen av hudcancer, men det finns även andra lindrigare former. Läs mer om hudcancer hos Cancerfonden.

Har du råkat boka en solresa i sommar?

En semester i solen kan vara härlig! Speciellt om du följer våra tips på hur du bäst skyddar dig mot solens skadliga strålar.

Undvik solen mellan klockan 11 till 15

Mitt på dagen är solen som starkast. Ha därför för vana att hålla dig i skuggan mellan klockan 11 och 15.

Använd kläder som skyddar

Skydda huden mot direkt solljus med till exempel en sval, långärmad skjorta eller en keps för nacken. Mörka kläder ger bättre skydd än ljusa.

Glöm inte accessoarerna

Ett bra sätt att skydda ansikte och ögon är att bära keps, beppehatt, sombrero, solglasögon eller liknande accessoarer.

Smörj in dig med solkräm

Rätt mängd solkräm skyddar bra mot solens skadligaste strålar. Kom bara ihåg att bättra på med solkräm varannan timme, eller när du badat eller svettats, för ett så bra skydd som möjligt.