Logotyp

Sjöarnas och skuggornas stad!

Växjö

717 soltimmar/sommar

Växjö är varken en storstad eller en solstad, men ändå hittar du allt du behöver här. Universitet, natur, kultur, sport, shopping och inte så mycket sol. Staden är till större del omgiven av sjöar, och har prisats internationellt för sitt hållbarhetsarbete. Vi tycker att det är dags att Växjö prisas för sina få soltimmar!

Vackra Växjö kallas ibland för Europas grönaste stad, och har fått flera internationella priser och utmärkelser för sitt hållbarhetsarbete. Varje år delar de till exempel ut Växjö trädpris till en fastighetsägare som på den egna tomten gjort en insats för träden i staden. Kanske är det tack vare alla träd som skuggan faller så fint över staden? Växjö är också en erkänd idrottsstad, och många profiler och lag har genom åren satt staden på kartan inom bland annat friidrott, orientering och ishockey.

Vad gör man i Växjö?

Utnyttja bristen på sol och besök det vackra naturreservatet Hovshaga! Hovshaga är ett populärt område som människor drogs till redan på stenåldern, vilket de många fornlämningarna i området vittnar om. Om du blir varm under din promenad kan du svalka dig i Helgasjön, och sedan lägga dig för att torka under molnen på stranden eller badbryggan.

Strax utanför Växjö hittar du Åsens nationalpark – ett orört skogs- och sjölandskap med mängder av obebyggda öar. Här kan du under sommarhalvåret promenera under trädkronornas skydd i den gamla bokskogen, eller paddla kanot och njuta av vattnet som omger staden. Om solen dyker upp och du vill söka dig inomhus – och kanske äta något gott eller köpa något fint – är det stora shoppingcentret Grand Samarkand platsen för dig. Här hittar du över 70 butiker, caféer och restauranger. En perfekt plats för att fly solen!