Logotyp

Skuggsäkra Tarfala – vid foten av Kebnekaise!

Tarfala

453 soltimmar/sommar

I Kebnekaisefjällen, i de nordligaste delarna av Sverige, hittar du Tarfala – en av Sveriges osoligaste platser. Tarfala är kargt, skuggigt och alldeles, alldeles underbart. Här kan du omge dig av flertalet toppar på över 2000 meter som kan hjälpa dig att få lite perspektiv på saker och ting. Tarfala är en plats som bara måste upplevas.

Tarfala är en dal i den allra nordligaste delen av Sverige. Här vakar imponerande Kebnekaise över dalen, och skänker lika delar trygghet som respekt. Tarfala bjuder på natur i sin renaste form med orörda glaciärer, mäktiga berg och vackra fjällsjöar. Men inte ens så här långt norrut kommer du bort från Stockholm. Stockholms Universitet bedriver nämligen fältstudier i glaciologi på Tarfalas glaciärer, och är du där och vandrar längs den populära vandringsleden kan du stöta på Tarfala forskningsstation. Den som vill besöka Tarfala får vara beredd på hårda och starka vindar – ett klassiskt kännetecken för området. Faktum är att väderstationen här innehar den högsta uppmätta officiella vindstyrkan i Sverige. Så håll i hatten!

Vad gör man i Tarfala?

Tarfaladalen bjuder på vackra vyer, höga berg, djupa dalar, stilla fjällsjöar och osoliga dagar för den aktiva familjen. Under sommarhalvåret kan du bestiga någon av områdets alla toppar, eller betrakta och förundras av glaciärerna på avstånd. Om du skulle vilja glaciärvandra gör du bäst i att göra det tillsammans med någon av Kebnekaises guider. Du kan också ägna dig åt alpin klättring – vi rekommenderar dock att göra det i sällskap med en guide om du inte gjort det förr. Förbered dig på en skuggsäker semester vid foten av Kebnekaise!