Logotyp

Sveriges skuggiga mittpunkt!

Östersund

733 soltimmar/sommar

I mellersta Sverige hittar du Jämtlands sollösa pärla Östersund, vackert belägen intill Storsjön. Staden präglas av vintersport, och fram till 2017 marknadsförde sig Östersund som Vinterstaden. Men låt dig inte luras av det! Sommarhalvåret bjuder på många härliga och osoliga aktiviteter som bara måste upplevas.

Östersund kallar sig ibland för Sveriges mittpunkt, ett passande namn med tanke på hur centralt staden ligger rent geografiskt. Staden är kanske främst känd för musikfestivalen Storsjöyran och legenden om Storsjöodjuret – monstret som ryktas leva i Storsjön. Storsjöyran pågår under Yranveckan, viken är Skandinaviens äldsta gatufestival, och lockar idag uppemot 300 000 besök under festivalens tio osoliga dagar i slutet av juli. Ett av få sätt att se stjärnor under det jämtländska molntäcket.

Förutom själva staden verkar faktumet att Östersund är Sveriges mest kafétäta stad ha hamnat i skuggan. Det sägs att världens första smörgåstårta skapades här på 1960-talet. Bara en sån sak!

Vad gör man i Östersund?

Om du har lyxen att gästa Östersund är ett besök på Jamtli ett måste. Här finns utställningar, spännande aktiviteter för hela familjen, levande rollspel på Jamtli Historieland, fina parkområden och djur som kor, hästar och getter.

Lyckas du pricka ditt besök till slutet av juli får du inte missa Stråket – en vecka då många av stadens krogar flyttar ut sina verksamheter till hamnen för att servera god mat, dryck och trevlig musik under det bara molntäcket. Om du vill passa på att se så mycket av Östersund du bara kan ska du ta dig till utkikstornet på Frösön. Hoppa in i hissen som tar dig 14 meter närmare molntäcket och njut av både utsikt och en fika i cafét.

Söker du dig en bit utanför Östersund hittar du snart jordgubbslandet på Rödön. Här kan du i lugn och ro plocka dina egna jordgubbar. En perfekt sysselsättning under en av Östersunds många molniga sommardagar! Stannar du hellre i staden är det få saker som slår en glass i gräset i Badshusparken.