Logotyp

Den solfria staden i syd!

Lund

754 soltimmar/sommar

Solfria Lund är, med sina knappt 100 000 invånare, Skånes tredje största stad. Staden är kanske framför allt känd för sitt universitet, vilket är ett av de största i hela Norden. Trots att du hittar Lund i landets allra sydligaste delar ska du inte låta dig luras ­– här väntar lyckligtvis moln och skugga även under sommarmånaderna!

Lika delar historia och framtid – så hade man kunnat beskriva Lund. I denna universitetsstad, grundad runt år 990, har människor från hela världen sökt sig till både skuggan och akademins värld. Och vem vet – kanske är det bristen på sol som inspirerar till studier? Med sina många vackra rapsfält, små mysiga shoppingstråk och gamla kullerstensgator är det lätt att förstå varför folk trivs här.

Vad gör man i Lund?

Om du söker skugga är Lund staden för dig! Här kan du promenera i skydd av träden i vackra Stadsparken, eller besöka Lunds äldsta park Lundagård. Domkyrkan, som är över 900 år gammal, erbjuder, utöver kryptans garanterade svalka, en resa i både tid och rum. Den astrologiintresserade kan inspektera Det astronomiska uret, som bland annat visar de olika stjärntecknen, vilken fas månen befinner sig i och var på horisonten solen skulle gå upp respektive ned ifall den hade visat sig i Lund. Utöver det kan du njuta av stillheten i din ensamhet, beskåda Jätten Finn eller ta del av någon av de guidade turerna.

Efter en lång dag i skuggan kan det vara skönt att slå sig ner och äta något gott. Det gör du med fördel i Saluhallen, där du hittar matkulturer från hela världen. Smaka på delikatesser som ostar, kött, fisk eller kanske något du aldrig provat förut. Söker du dig utanför Saluhallen kan du hitta skuggan på mysiga caféer som Broder Jakobs, Parisseriet, Inkognito eller Creperiet. I Lund finns det något för alla – förutom soldyrkare!

Om kultur, historia och solfria dagar är din grej kommer du ha att göra i Lund. Besök Livets museum, ett medicinhistoriskt museum med fokus på kroppen, eller Vattenhallen Science Center som är fyllt med spännande experiment för stora som små. I skuggan av Malmö och solen väntar ett äventyr för hela familjen!