Logotyp

Skuggdyrkarnas nordliga pärla!

Kiruna

701 soltimmar/sommar

Kiruna är ett solfritt gammalt gruvsamhälle som existerar nästan lika mycket under jord som över den. Härligt! Vackert beläget i skuggan av de två bergen Luossavaara och Kiirunavaara hittar du denna nästan solfria ort, som faktiskt också till stor del existerar långt ovanför jord eftersom landets enda rymdbas ligger här.

Kiruna är en av de största städerna i norra Sverige. Staden grundades år 1900 med anledning av järnmalmsfyndigheter i Kiirunavaara och möjligheterna som detta medförde. Under de drygt 100 år som gått sedan dess har gruvindustrin fortsatt varit viktig för samhället, även om andra saker kommit att prägla Kiruna. Skuggstaden utgör till exempel basen för Sveriges rymdforskning, och därför ligger Sveriges enda rymdbas Esrange här. Kiruna är en upplevelse du inte vill missa!

Vad gör man i Kiruna?

Ta en guidad tur och besök Kåppasgrottan – Sveriges längsta grottsystem. Här kan du upptäcka underjorden och se platser som solen aldrig rört. När du känner dig färdig med underjorden kan du upptäcka Kiruna till fots. Här finns nämligen massvis av vandringsleder och vacker natur. Påbörja en vandring till förtrollande Trollsjön – Sveriges klaraste sjö. Vägen dit går genom den skuggiga stendalen Kärkevagge som är omgiven av berg från tre olika håll. En populär vandringsled för skuggdyrkare från hela landet.

Passa på att ta en guidad stadsrundtur för att höra mer om Kirunas historia och den pågående, världsunika stadsomvandlingen som håller på att ske. Du kan också röra dig utanför själva staden, för strax utanför ligger Ishotellet. En perfekt destination för dig som vill vara inomhus, men få känslan av att vara utomhus.