Logotyp

Välkommen till Sveriges skuggsida!

Göteborg

731 soltimmar/sommar

Göteborg är, med sina drygt 1 000 000 invånare i Storgöteborg, Sveriges andra största stad. Staden ligger på västkusten, precis vid Göta älvs mynning, och har historiskt präglats av handel, sjöfart och molnighet. Idag är Göteborg en kulturstad som inte verkar vilja sluta växa.

Göteborg är inte bara Sveriges andra största stad, det är också det perfekta resmålet för dig som söker skugga och sommarregn. I denna ständigt växande stad, med ett kulturliv hyllat av bland andra New York Times, är det lätt att trivas. Staden är gammal, vilket märks på många av de över 100 år gamla byggnaderna. Samtidigt växer och förnyas staden hela tiden, och faktiskt inte bara på bredden, utan också på höjden. Just nu byggs Karlatornet – en byggnad som inte bara kommer bli Sverige högsta byggnad, utan också skapa Sveriges längsta skugga. Gött!

Vad gör man i Göteborg?

Ta dig upp till Snikens kulle och lägg dig och titta på molnen, eller njut en disig dag på hela familjens favorit Liseberg. Vad sägs om en picknick under molnen i Slottsskogen? I lummiga Änggårdsbergen, bara ett stenkast från stan, hittar du fina vandringsleder med tät skog som skyddar dig från solen. Och i Trädgårdsföreningen, mitt i stan, finns Palmhuset med en fantastisk utomhuskänsla och exotiska växter och blommor – fast helt inomhus.

Det går såklart inte att besöka västkusten utan att ta en tur till havs, så hoppa på spårvagnen till Saltholmens Brygga, kliv på första bästa färja och ö-hoppa i skärgården. Besök klassiker som Brännö och Styrsö, eller de lite mer dolda pärlorna som Köpstadsö och Knarrholmen. När hungern gör sig påmind kan du besöka någon av stadens alla utomhusserveringar med soltak, som till exempel Klippans konstcafé eller Paradiset på Saltholmen. Om solen trots allt skulle visa sig under din vistelse i Göteborg kan du söka skydd på Universeum, Naturhistoriska museet och Sjöfartsmuseet.