Logotyp

Dalarnas osoliga pärla!

Borlänge

775 soltimmar/sommar

I mellersta Sverige hittar du osoliga Borlänge – industristaden som ibland och helt oförtjänt kallas för Sveriges fulaste stad. Med sitt disiga ljus och vackra natur är det lätt att motbevisa. Men att Borlänge skulle vara en av Sveriges minst soliga städer – det stämmer bra det!

I underbara Dalarna hittar du Borlänge, som med sina 50 000 invånare utgör Dalarnas största tätort. Det moderna Borlänge började byggas i slutet av 1800-talet när järnväg och industrier kom till staden. Sedan dess har den blivit vad den är idag: en skuggsäker stad, belägen vid mäktiga Dalälven, som hade kunnat beskrivas som hela Dalarnas kreativa hub med lokala artister som Mando Diao, Miss Li och Sugarplum Fairy.

Vad gör man i Borlänge?

Den som vill vara säker på att fly solen gör rätt i att besöka Äventyrsgruvan. Här hittar du en underjordisk värld av tunnlar och kristallklara sjöar. Äventyrsgruvan är enligt många Sveriges vackraste plats, och vi kan inte annat än att hålla med! Om du istället vill hålla dig ovanför marken föreslår vi Romme Alpin som du hittar strax utanför Borlänge. Romme Alpin är en skidanläggning som under sommarmånaderna passar perfekt för bergslöpning. Du kan också välja det lite lugnare alternativet och istället vandra uppför berget för en härlig picknick under molnen.

Om hungern gör sig påmind kan du besöka cafét som ligger mitt i Bäsna Trädgård. Här kan du söka skuggan under träden, och njuta av all grönska som trädgården erbjuder. När magen är full kan du promenera längs någon av stigarna i trädgården och känna lugnet och stillheten.  För den som vill röra på sig är Gyllbergen det perfekta utflyktsmålet. Under sommarmånaderna kan du ta någon av de många vandringslederna och hitta skugga under de uråldriga träden. Se till att ta med lite picknick och stanna vid någon av raststugorna. Vill du se så mycket av Borlänge du bara kan ska du lämna solglasögonen hemma och vandra uppför Stora Spånsberget, som med sina 499 meter över havet är Borlänge kommuns högsta punkt. Här flockas molnälskare från hela landet.