Logotyp

Den arktiska öknen!

Abisko

663 soltimmar/sommar

Solskygga Abisko räknas som ett arktiskt ökenområde, och ligger vid sjön Torneträsk långt upp i norra Sverige. Detta är verkligen platsen för dig som vill undkomma solen. Här hittar du lugnet, stillheten och inte minst skuggan. Under vintern anses Abisko vara en av världens bästa platser att se norrsken på, och på sommaren stoltserar man med den solfria och vackra naturen.

Men det arktiska ökenområdet Abisko är långt mycket mer än så. Hit flyr den som vill komma undan solen och storstan för att skapa tid att verkligen njuta av ett Sverige man sällan upplever om man bor längre söderut. I likhet med andra orter i fjällområden högt upp i norr, finns här massor av vackra vandringsleder och majestätisk natur. Under sommarmånaderna är det ljust dygnet runt tack vare midnattssolen, vilket också skapar unik och härlig midnattsskugga.

Området Njullá kallas i folkmun ibland för ”blomsterfjället”. Och inte undra på det. Abisko nationalpark tillhör en av de mest artrika i fjällen. I den nästan solfria naturen växer polarblära samt flera arter orkidéer.

Vad gör man i Abisko?

Abisko är det perfekta resmålet för dig som vill fjällvandra, ta toppar och komma så nära molnen man bara kan. Och efter en sådan ansträngning kan det vara skönt att svalka sig lite – något du gör bäst genom ett dopp i det klara vattnet i sjön Torneträsk.

På berget Nuolja, strax väster om Abisko, hittar du Aurora Sky Station – ett observationscenter för norrsken. Men eftersom chansen att se norrsken under sommarhalvåret tyvärr är nära noll tycker vi du ska passa på att äta något gott och njuta av den molniga utsikten.

Abisko erbjuder storslagna naturupplevelser för alla. Här finns bland annat leder för dig med särskilda tillgänglighetskrav, och det är enkelt att ta sig hit med bil och kollektivtrafik. Abisko stoltserar även med den sällsynta fågeln Nordsångaren, men också med klassiker som tjäder, fjällämlar och fjällripor. Vi rekommenderar varmt en resa till en av Sveriges mest solfria platser.